linkitheader.jpgkylayhdistysheader.jpgyhteystiedotheader.jpgtalkootheader.jpghistoriaheader.jpgpalauteheader.jpgmonitoimitaloheader.jpgtapahtumatheader.jpgetusivuheader.jpg

Mölkyt lensivät kaaressa ja keilat kaatuilivat kolisten, kun Herrakunnalla otettiin mittaa vuosittaisen mölkkykisan mestaruudesta. Ilmassa oli jännitystä, kun kyläläiset kokoontuivat tihkusateisena lauantai-iltapäivänä 16.8. Herrakunnan urheilukentälle. Paikalle saapui 20 innokasta kisailijaa kannustusjoukkoineen. Sarjoja pelattiin vain yksi, jossa kaikki kilpailivat pelasivat vastakkain, ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Pelaajat jaettiin neljälle radalle, joilla viisikot ottelivat toisiaan vastaan. Jokainen viisikko vastasi oman pelinsä sääntöjen noudattamisesta ja pisteenlaskusta. Erävoittajien selvittyä, kiidätettiin tulokset tulospakuun Eliisa Malinille, joka hoiti koko karsinnan yhteispisteiden laskun. Peliporukoita sekoitettiin niin, että kaksi kierrokselta eniten pisteitä kerännyttä passitettiin seuraavaan ryhmään haastajiksi.

Taktikoinnin ja pelistrategian lisäksi kentällä nähtiin ja kuultiin paljon naurua, tiimipelaamista ja kannustushuutoja.  Pienempiäkin onnistumisia sai tuulettaa ja kaveriakin oli lupa kehua. Kostea hiekkakenttä oli hienossa pelikunnossa. Toisinaan pehmeään maahan osunut mölkky jatkoi kepeästi ponnahtaen matkaansa toiveiden vastaiseen suuntaan, mutta mökeltämistä (huonojen heittojen selittelyä) kuului kiitettävän vähän. Ja sattui eräiden kohdalle niinkin, että suunniteltu heitto vaihtoikin kaaressa suuntaa ja lopputuloksena oli tuurin kaupalla toteutunut parempi kaato.

Kisoissa nähtiin myös kansainvälistä verta, kun Aino ja Pentti Saastamoisen ulkomaiset vieraat tutustuivat suomalaisen perinnepelin hienouksiin. Myös tulevaisuuden lupaukset perustivat itselleen oman pelipisteen ja harjoittelivat lasten kesken mölkyn heittoa ja pelin sääntöjä. Tästä porukasta on varmasti kasvamassa kylälle uusia haastajia.

Neljän karsintakierroksen jälkeen laskettiin kilpailijoiden saavuttamat yhteispisteet ja näin oli viisi finalistia selvillä. Juho Suonpää, Kauko Nissi, Jaakko Kuismanen, Mika Malin ja Mika Huttunen asettuivat kaikki vielä kerran heittoviivan taakse, valmiina taistelemaan voitosta. Finaalin alkaessa pilvetkin olivat hieman väistyneet Herrakunnan urheilukentän yltä ja sadevarusteet voitiin sysätä sivummalle.

Kärkiviisikon heittoja seuratessa oli selvää, että finaalipaikat eivät olleet irronneet tuurilla. Heitot olivat hallittuja ja keilat kaatuilivat ihailtavan komeasti maahan kilpailijoiden strategioiden mukaan.  Myös kilpakumppaneiden hermoja koeteltiin kevyellä sanailulla. Herrasmiesmäistä peliä oli kuitenkin mukava seurata ja moni seurasikin kisaa tarkalla silmällä, kenties tarkoituksenaan napata kikka tai kaksi omaan peliin ensi vuoden kisaa varten. Finaalissa pelaajat eivät enää saaneet itse pitää kirjaa suorituksistaan, vaan reilusta pelistä ja pisteiden karttumisesta piti huolen Raimo Paakkala.

Finaaliviisikosta kaksi pelaajaa irtautui heti kärkeen muista ja heidän välillään käytiin tiukka kamppailu aina viimeiseen heittoon saakka. Jaakko Kuismanen avasi finaalin voimakkaalla heitolla, kaataen heti alkuun 10 keilaa. Juho Suonpää nakkasi mölkyn aloituskierroksella tarkasti kohteeseensa ja varmisti kierrokselta hienot 11 pistettä. Seuraavilla heitoilla molemmat keräsivät melko rinta rinnan pisteitä isoimpia numerokeiloja kaataen. Viimeisen, viidennen kierroksen aloittanut Kuismanen kaatoi tavoittelemansa keilan nro10 ja saavutti tasapisteet 50. Suonpäällä oli vielä mahdollisuus saavuttaa sama 50 pisteen yhteispotti ja muut finalistit pyrkivätkin petaamaan hänelle tätä mahdollisuutta. Jännitys tiivistyi Suonpään viimeiseen heittoon, jolla hänen piti varmistaa kahdeksan pistettä. Keila nro8 oli sopivasti hieman erillään muista ja tätä Suonpää lähti heitollaan tavoittelemaan. Mölkky nousi hienoon kaareen, mutta ei valitettavasti kaatanut tavoiteltua keilaa.

Vuoden 2014 Herrakunnan mölkkymestariksi nousi siis tasaisen hyvällä sarjalla Jaakko Kuismanen. Kyläpäällikkö Tiina Laakso ojensi voittajalle kiertopalkinto-pokaalin halausten saattelemana. Voittaja kiitti kiitospuheessaan äitiään ja perhettään. Palkinto siis palasi kahden vuoden takaiselle mestarille, mutta voitto ei tullut helpolla. Taitavia ja kiivaita vastustajia oli jo karsinnassakin nähty useita.

Jännittävän kisailtapäivän jälkeen nautittiin grillissä lämminneistä kisaeväistä ja kiivettiin pihasaunan lauteille saunottamaan voittajaa ja mestaruusmalja ”poikaa”. Kaikkein urheiluhenkisimmät saattoivat jatkaa kisatunnelmaa myös valkokankaalle heijastettuja yleisurheilun EM-kisoja seuraten. Lämpimät löylyt rentouttivat kisaseuruetta ja poutaantuneessa säässä oli mukavaa istua iltaa hyvässä seurassa.

Mölkkysauna oli kesän kolmas kyläsauna, jolloin Herrakuntatalon upeasti remontoitu sisäsauna sekä historian patinaa kauniisti kestänyt ulkosauna lämpiävät koko kylän yhteiseen illanviettoon. Kyläsaunailtojen tarkoituksena on tarjota kyläläisille mahdollisuus rentoon ja vapaamuotoiseen yhdessäoloon, vastapainoksi lukuisille vuoden aikana järjestettäville tapahtuma- ja talkoopäiville. Ajatusta kyläsaunoista on kypsytelty aiemminkin ja keväällä Herrakunnan kyläyhdistyksen hallitus päätti kokeilla sen suosiota aluksi kesän ajan kerran kuussa. Kyläsaunat ovat saaneet kiitosta ja saunojia on riittänyt sekä miesten että naisten vuoroille kiitettävästi. Kyläyhdistyksen hallitus tulee pohtimaan kyläsaunan jatkoa syksyn kokouksessa ja jatkosta tiedotetaan kylän nettisivuilla.

Joomla templates by a4joomla