talkootheader.jpgmonitoimitaloheader.jpgtapahtumatheader.jpghistoriaheader.jpgkylayhdistysheader.jpgpalauteheader.jpgetusivuheader.jpglinkitheader.jpgyhteystiedotheader.jpg

Vain alppitorvien uhmakas törinä jäi uupumaan jääkolkan Herrakunnan mestaruuskisojen tunnelmasta lauantaina 2.3. Herrakunnan urheilukentällä. Alppicurling-nimelläkin tunnetun lajin kisahuuma oli selvästi kohonnut edellisvuosista ja olosuhteet mestaruustaistolle olivat loistavat, viiden euron nimellissuorituksella sai leimattua itselleen kisapassin ja oikeuden osallistua parikilpailuna etenevään kisaan. Sveitsiläisvalmisteisten jääkolkkien kahvoihin tarttui tänä vuonna 11 kolkkatiimiä. Kisaparien hannuhanhempi taistelija arpoi joukkueensa lohkopaikan monimutkaisen simppelissä ottelukaaviossa. Tulosten kirjausyksikön saatua päänsä ja ottelukaavion selkeytettyä taistelu himoitusta kiertopalkinnosta pääsi alkamaan. Puolustavat mestarit Arto Puumala ja Jaakko Kuismanen palauttivat haikeina kiertopalkinnon kilpailupöydälle odottamaan uutta sankariparia haltijakseen.

Otteluiden välissä kilpailijoilla oli aikaa käydä kentän pukukopissa lämmittelemässa tai perinteisesti sulattamassa toppahousujen lahkeita kaasulämmittimessä. Lempeän nuotiotulen loimussa tirisi myös ajoittain jokusen kisaajan kämpingit energiatason ylläpitämiseksi. Kisajärjestäjien ohjeita omista eväistä oli näin esimerkillisesti noudatettu.

Kisa-asuissakin näkyi upeasti kisatunnelma. Esillä oli uljasta karvahattua, komeaa kettupuuhkalakkia ja paljon värikkäitä asuja. Myös kisasuorituksen parantamiseen tähtääviä ratkaisuja oli havaittavissa. Puolustavalla mestaripuolikkaalla esimerkiksi oli allaan piikein varustetut pitolapikkaat ja hän oli verhoillut kisakätösensä valkoisin nahkasormikkain. Tulevalla mestaripuolikkaalla puolestaan kolkkasormet pysyivät kuumina heittohanskojen päällä heittojen välissä pidettävillä tumpikkailla. Syytä huonoon kisamenestykseen ei kuitenkaan kukaan voinut hakea edes villatumpuista tai rähjäisistä mutta mukavanoloisista rukkasista. Taito ja menestys piti löytyä vahvoista ja vakaista käsivarsista ja herkistä sormista.

Määrämittaiset heitot olivat selvästi jo aiemmilta vuosilta piirtyneet useamman kisaajan selkäytimiin. Sen verran upeita ja tarkkoja kolkkakaaria kisavälineillä tehtiin. Mukaan mahtui myös lajille tyypillisiä yllätyskäänteitä, onnenkantamoisia ja jopa viimeisen heiton tunarointien tuomia selviä pistemenetyksiä. Edellispäivien suojasäät ja lauantaiyön kipakkana paukkunut pakkanen olivat yhteistuumin hioneet kentän jään hohtavan liukkaaksi, mikä aiheutti kilpailijoille vielä ylimääräisiä haasteita. Sangen usein maalikiekko liukui vääjäämättömästi kauas pelialueen reunahangille. Erien voittaja kuitenkin löytyi aina - viimeistään pääkolkkatuomarin Kankimäen Pentin millimetrin tarkkojen mittausten jälkeen.

Alkusarjassa joukkueet ottelivat kolme kaksieräistä peliä. Alkusarjan otteluiden pisteet laskettiin yhteen ja neljä tarkinta kolkkaajaparia etenivät välieräotteluihin. Puolustavat mestarit Arto ja Jaska ottivat vankan otteen kilpailusta viemällä alkusarjan voiton selvästi 11 pisteellä. Kakkoseksi kirivät Paakkalan Helena ja Raimo (8p) ottamalla viimeisestä alkusarjan pelistään komeasti 4 pistettä. Kahdesta viimeisestä välieräpaikasta jouduttiin taistelemaan kolmen joukkueen kesken tarkkuusheittokilpailussa. Tavoitteena oli nyt heittää mahdollisimman lähelle jäähän maalattu maalirastia. Välieräpaikat ratkesivat lopulta senttipelin turvin. Takavuosilta jo kaksi mestaruutta kolkanneet Tiina ja Mauri Laakso etenivät välieriin heittämällä kolkan lähimmillään 36 sentin päähän maalirastista. Välieriin selvisivät myös Anniina Hakkarainen ja Sanna Laakso 48 sentillä. Tarkalla mutta 58 sentin päähän maalirastista jääneellä heitolla välieräpaikan menettivät niukasti Juho ja Seppo Suonpää.

Välierissä Mauri ja Tiina kolkkasivat itsensä vääjäämättömästi finaaliin kaatamalla Paakkalat 2-0. Toisessa välierässä päädyttiin tasapeliin 1-1 ja ajauduttiin taas tiukkaan tarkkuusheittokilpailuun. Ansun ja Sannan aiemmasta kokemuksesta tarkkusheittokisassa taisi olla heille hyötyä ja hallituilla kisahermoilla he peittosivat selvästi puolustavat mestarit Arton ja Jaskan. Ansu ja Sanna kolkkasivat itsensä finaaliin heittämällä kolkkansa 44 sentin päähän maalirastista Arton ja Jaskan jäädessä 158 sentin päähän jäässä hohtavasta kohteesta.

Kauppilantien kupeessa Latomäen kukkulalla oli kuivaharjoittelu ja korkean paikan leiritys tänä vuonna hoidettu mallikkaasti, kun finaalissa nähtiin kolme Laaksoa samalta kukkulalta. Finaaliottelussa kuitenkin ainakin vielä kokemus selätti nuoruuden innon ja tarmon. Kahdella erävoitolla lukemin 3-0 Herrakunnan mestareiksi 2013 kolkkasivat Tiina ja Mauri Laakso. Puolustavat mestarit Arto ja Jaska ojensivat rehdisti kimaltelevan kiertopalkinnon uusille mestareille. Tiinan ja Maurin kolmannen mestaruuden kunniaksi komea pysti sai nyt pysyvän kodin Latomäestä ja jäänee koristamaan heidän takanreunustaan. Onnea mestareille ja kaikille osallistujille hienosta ja reilusta kilpailusta.

Ensi vuodeksi joudumme siis hankkimaan uuden kiertopalkinnon ja ehkä hiukan entistä suuremman...

Katso upeat kisakuvat Herrakunnan kuva-albumista >>

Joomla templates by a4joomla